Första dan på jobbet
Efter ett års snickrande, murande, tänkande, rör- och eldragande, i stort sätt allt gjort av två man på fritiden, så står vi där med ett bryggeri. Vad göra! Jo, vi brygger öl och ser att allt fungerar.
Fredagen den 24 november år 2006.
För första gången brygger vi fullskaligt. Idag ska 800 liter Skebo Bruksöl bryggas. Ett gyllene överjäst öl bryggd på Maris Otter pale malt, en aning crystal malt och en aning vetemalt.
Vi svetsar de sista detaljerna till jäskar och mäskpanna innan vi mäskar in med den likaledes dagsfärska rostfria paddeln. Prickar 66 grader mäsktemperatur och belönar oss med kaffe och en macka innan det är dags för pålakning med hembyggd pålakningsarm, designen lånad av bryggare Christer i Sundsvall som även smugglade in t-röret vi använder vid en Englandsresa.
Vörten samlas upp i en "whirlpool underback" av vårt eget fabrikat, fungerar perfekt som avskiljare av maltrester som vi inte vill ha med till vörtpannan. Vörtuppsamlingen tar lite lång tid, mäskbädden packade nog ihop sig en aning för mycket, men resultatet är 850 liter sötvört som väntar på uppkok i vörtpannan. Här strular det när en elpatron inte samarbetar med oss men tids nog får vi en rullande kokning och en väl avvägd giva Challenger hela humlekottar får rulla med från start. Vi hade väntat med att göra en ventilationshuv över vörtpannan, vi ville se hur kokångorna beter sig. Lützen. In i dimman. Så där har vi en utvecklingspotential.
I slutfasen av koket tillsätter vi ganska rejäla givor av smak- och aromhumle, engelskt och amerikanskt i väl avvägda doser. Vörten får stå medan vi fikar, sen är det dags att kyla och förflytta vörten till jästanken.
Strul nummer två för dagen är att vi inte får den värmeväxling vi vill ha genom plattvärmeväxlaren, troligt fel är att leverantören har givit oss felaktiga anvisningar för vilken sida som är vilken och det går lååångsamt att kyla, vi bygger inte om under pågående bryggnig så det får ta den tid det tar. Och så hinner vi fika igen, och städa och diska.
Slutligen har vi 800 liter kyld och luftad jäskällarvört i tanken med en tillsats av 25 liter jästförkultur, en brittisk överjäst som vi har goda erfarenheter av sedan tidigare. Utbytet blev lite bättre än beräknade 85%. Återstå att rengöra vörtpannan. Och ringa vildsvinsfarmaren som tar hand om draven. Sen är första dan på jobbet slut, vi släcker ljuset, men stannar i dörren.
- Hej då vörten, vi syns i morron!